Szereted a kávét?
Az ízét, vagy az illatát, szinte mindenki ismeri.
Sokan azzal is tisztában vannak, hogy koffeint tartalmaz.
Az egyes kávétípusok közül, ugye ismerős az eszpresszó, a capuccino és a nescafé.....
Ha megkérdezik tőled, hogy mi az a Con panna, vagy a Baci, akkor tudod rá a választ? Az emberek többsége azt se tudja, eszik e, vagy isszák.....
Összeállítottam egy listát, az ismertebb kávéspecialitásokból.
Eszpresszó
Minden kávéspecialitás alapja. Egy csésze 2/3-át tölti ki, ez kb. 30-35 ml. A jó eszpresszó mogyoróbarna színű, márványosan krémes-habos felső réteggel.
Ristretto
Intenzív, fekete, extra erős. A szokásos adagja (20-25 ml), nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével készítik. Erőteljesebb, aromásabb ízű, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó.
Doppio
Dupla kávé. Kétszeres mennyiségű őrölt kávéból és vízből készül.
Cappuccino
Az eszpresszó mellett a legismertebb olasz kávé fajta. Olaszországban így készítik: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, esetleg kakaópor a tetejére. A cappuccino az olaszoknál reggeli ital, melyet speciális csészékben szervíroznak, s hozzá valamilyen friss péksüteményt kínálnak.
Cappuccino chiaro
A szokásos capuccino-nál több benne a tej - 1/4 rész tej, 1/4 rész tejhab.
Cappuccino scuro
A szokásos capuccino-nál kevesebb benne a tej - 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab.
Frappuccino
Eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel jól összekevernek. Ezt lehűtik, és üvegpohárba öntik, melybe jégkockákat tesznek.
Caffè macchiato
Egy rendes adag eszpresszó minimális tejhabbal a tetején. Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák. Az alapanyagok megegyeznek a capuccino-éval, de más ízhatású - a caffé macchiato erőteljesebb, koncentráltabb.
Latte macchiato
Apohárba előbb lágyan gőzölt habosított tejet öntenek, majd 1-2 perces várakozást követően vékony sugárba belecsurgatnak egy adag eszpresszót. A jól elkészített tejhab és a jó ütemezés eredményeképp réteges ital alakul ki - alul forró tej, felette egy intenzív eszpresszó, majd egy lágy tejhab. Alternatívaként kínálják ízesített sziruppal is, ekkor a szirup kerül a pohár aljára negyedik rétegként. Élénkítő hatása kicsit később jelentkezik, de intenzívebb és hosszabban tart.
Latte vagyis tejeskávé
Sok gőzölt tej, kevés eszpresszó.
Flat white
Igen divatos kávéital, 1/3 rész eszpresszóból (vagy dupla ristrettóból) és 2/3 rész mikrohabból (vagy barista habból) áll; utóbbi hígabb, mint a sima capuccino-é. Lágy, bársonyos, könnyed – ezzel szoktak a baristák mintákat varázsolni a kávé tetejére.
Kapuziner
Az eszpresszó (Ausztriában gyakran az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot tesznek (vigyázat, a névhasonlóság ellenére ez nem kapucsínó!)
Lungo
Caffé lungo = hosszú kávé, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel készül (az őrlést valamivel durvábbra veszik). Eszpresszó-csészében kínálják, és az eszpresszóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtölti. A kávé hígabbá válik, íze viszont csak kevésbé intenzív, mint az eszpresszóé.
Mocha
Kb. 30 ml csokoládészirup (a mennyiség ízlés szerint változhat) kerül a csésze aljára, erre főzik rá az eszpresszót, összekeverik, felgőzölt tejet adnak hozzá, esetleg kis tejhabbal, végül felvert tejszínhabbal koronázzák.
Mélange
Az eszpresszót forró vízzel kétszeresére hígítják, ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal tálalják.
Wiener Mélange
A tejeskávé tetejére kevés csokoládét hintenek.
Con panna
Ez csupán annyit jelent, hogy tejszínhabbal díszítik az eszpresszó tetejét.
Café au lait
Gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban.
Affogato
Egy gombóc vaníliafagyi, eszpresszóval leöntve. Ideális desszert egy kiadós ebéd után. Különösen forró nyári délutánokon rendelnek ilyet az olaszok.
Espresso sorbetto
Az espresso sorbetto frissítő kávékülönlegesség, desszertként is, két fogás között is fogyasztják. 350 ml eszpresszót lefagyasztanak a jégkockatartóban, majd a kávé-kockákat összemixelik 4 kockacukorral és 500 ml zsírszegény tejjel. Csészébe vagy üvegpohárba töltik és szívószállal szervírozzák.
Freddoccino
Dupla ristrettóhoz cukorszirupot és a hideg tejet, valamint jégkockákat adnak, összerázzák egy shakerben (vagy keverik blenderben), magas üvegpohárban kínálják. Hideg tejből készült tejhabbal díszítik.
Baci
Üvegpohárban szervírozott kávékülönlegesség – 2/3 eszpresszó + 1/3 folyékony tejszín
Bicerin
Torino specialitása a bicerin, sokáig csak az arisztokraták itala volt, mivel a hozzávalók nagyon drágák voltak. Elkészítésekor forró kakaó van alul, arra öntik az eszpresszót, azt megszórják fahéjjal, és végül apránként, hogy réteges maradjon, felöntik tejhabbal. Elegánsan előkelő.
Americano
A hosszú kávé egy még hosszabb változatáról van szó - az eszpresszót forró vízzel felhígítják. Hosszú kávé lesz belőle, de nem olyan, mint a németeké, hanem olyan, amely valamelyest megőrzi az eszpresszó ízét. Nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szervírozzák.
Corretto
Caffé corretto = „feljavított” kávé, ugyanis az eszpresszóba valamilyen alkoholt öntenek (vagy csak melléteszik). Az alkohol leggyakrabban grappa vagy brandy, ezekből is a legjobb minőségűek.
Shakerato
Egy adag eszpresszót cukorral és jégkockával alaposan összeráznak és koktélpohárban szervírozzák. Különösen Olaszország déli részén kedvelik. Létezik egy olyan verziója is, mely szerint az eszpresszót hideg tejjel és cukorral rázzák össze. Kiöntve olyan, mint egy capuccino shake.
Franziskaner
Olyan, mint a mélange, de tejhab helyett tejszínhabbal.
Café creme, vagy Caffè crema
Ez az ital nagyjából 180-240 ml, az eszpresszóhoz képest durvábbra őrölt kávéból készül és hosszabb idő alatt folyik le. Leginkább Franciaországban, Svájcban, Skandináviában és Észak-Olaszországban kedvelik.
Mi ganodermás kávéból készítjük el az eszpresszónkat, a capuccino-t, vagy a Con panna-t ... , amely nemcsak finom, hanem még az egészségünkre is nagyon jó hatással van.
Kattints az alábbi linkre és tudj meg többet róla:
>> http://evoncafe.blogspot.hu/2016/08/egy-igazan-finom-jo-minosegu-es.html <<
Tekintsd meg kínálatunkat webáruházunkban az alábbi linken:
Az ízét, vagy az illatát, szinte mindenki ismeri.
Sokan azzal is tisztában vannak, hogy koffeint tartalmaz.
Az egyes kávétípusok közül, ugye ismerős az eszpresszó, a capuccino és a nescafé.....
Ha megkérdezik tőled, hogy mi az a Con panna, vagy a Baci, akkor tudod rá a választ? Az emberek többsége azt se tudja, eszik e, vagy isszák.....
Összeállítottam egy listát, az ismertebb kávéspecialitásokból.
Eszpresszó
Minden kávéspecialitás alapja. Egy csésze 2/3-át tölti ki, ez kb. 30-35 ml. A jó eszpresszó mogyoróbarna színű, márványosan krémes-habos felső réteggel.
Ristretto
Intenzív, fekete, extra erős. A szokásos adagja (20-25 ml), nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével készítik. Erőteljesebb, aromásabb ízű, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó.
Doppio
Dupla kávé. Kétszeres mennyiségű őrölt kávéból és vízből készül.
Cappuccino
Az eszpresszó mellett a legismertebb olasz kávé fajta. Olaszországban így készítik: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, esetleg kakaópor a tetejére. A cappuccino az olaszoknál reggeli ital, melyet speciális csészékben szervíroznak, s hozzá valamilyen friss péksüteményt kínálnak.
Cappuccino chiaro
A szokásos capuccino-nál több benne a tej - 1/4 rész tej, 1/4 rész tejhab.
Cappuccino scuro
A szokásos capuccino-nál kevesebb benne a tej - 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab.
Frappuccino
Eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel jól összekevernek. Ezt lehűtik, és üvegpohárba öntik, melybe jégkockákat tesznek.
Caffè macchiato
Egy rendes adag eszpresszó minimális tejhabbal a tetején. Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák. Az alapanyagok megegyeznek a capuccino-éval, de más ízhatású - a caffé macchiato erőteljesebb, koncentráltabb.
Latte macchiato
Apohárba előbb lágyan gőzölt habosított tejet öntenek, majd 1-2 perces várakozást követően vékony sugárba belecsurgatnak egy adag eszpresszót. A jól elkészített tejhab és a jó ütemezés eredményeképp réteges ital alakul ki - alul forró tej, felette egy intenzív eszpresszó, majd egy lágy tejhab. Alternatívaként kínálják ízesített sziruppal is, ekkor a szirup kerül a pohár aljára negyedik rétegként. Élénkítő hatása kicsit később jelentkezik, de intenzívebb és hosszabban tart.
Latte vagyis tejeskávé
Sok gőzölt tej, kevés eszpresszó.
Flat white
Igen divatos kávéital, 1/3 rész eszpresszóból (vagy dupla ristrettóból) és 2/3 rész mikrohabból (vagy barista habból) áll; utóbbi hígabb, mint a sima capuccino-é. Lágy, bársonyos, könnyed – ezzel szoktak a baristák mintákat varázsolni a kávé tetejére.
Kapuziner
Az eszpresszó (Ausztriában gyakran az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot tesznek (vigyázat, a névhasonlóság ellenére ez nem kapucsínó!)
Lungo
Caffé lungo = hosszú kávé, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel készül (az őrlést valamivel durvábbra veszik). Eszpresszó-csészében kínálják, és az eszpresszóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtölti. A kávé hígabbá válik, íze viszont csak kevésbé intenzív, mint az eszpresszóé.
Mocha
Kb. 30 ml csokoládészirup (a mennyiség ízlés szerint változhat) kerül a csésze aljára, erre főzik rá az eszpresszót, összekeverik, felgőzölt tejet adnak hozzá, esetleg kis tejhabbal, végül felvert tejszínhabbal koronázzák.
Mélange
Az eszpresszót forró vízzel kétszeresére hígítják, ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal tálalják.
Wiener Mélange
A tejeskávé tetejére kevés csokoládét hintenek.
Con panna
Ez csupán annyit jelent, hogy tejszínhabbal díszítik az eszpresszó tetejét.
Café au lait
Gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban.
Affogato
Egy gombóc vaníliafagyi, eszpresszóval leöntve. Ideális desszert egy kiadós ebéd után. Különösen forró nyári délutánokon rendelnek ilyet az olaszok.
Espresso sorbetto
Az espresso sorbetto frissítő kávékülönlegesség, desszertként is, két fogás között is fogyasztják. 350 ml eszpresszót lefagyasztanak a jégkockatartóban, majd a kávé-kockákat összemixelik 4 kockacukorral és 500 ml zsírszegény tejjel. Csészébe vagy üvegpohárba töltik és szívószállal szervírozzák.
Freddoccino
Dupla ristrettóhoz cukorszirupot és a hideg tejet, valamint jégkockákat adnak, összerázzák egy shakerben (vagy keverik blenderben), magas üvegpohárban kínálják. Hideg tejből készült tejhabbal díszítik.
Baci
Üvegpohárban szervírozott kávékülönlegesség – 2/3 eszpresszó + 1/3 folyékony tejszín
Bicerin
Torino specialitása a bicerin, sokáig csak az arisztokraták itala volt, mivel a hozzávalók nagyon drágák voltak. Elkészítésekor forró kakaó van alul, arra öntik az eszpresszót, azt megszórják fahéjjal, és végül apránként, hogy réteges maradjon, felöntik tejhabbal. Elegánsan előkelő.
Americano
A hosszú kávé egy még hosszabb változatáról van szó - az eszpresszót forró vízzel felhígítják. Hosszú kávé lesz belőle, de nem olyan, mint a németeké, hanem olyan, amely valamelyest megőrzi az eszpresszó ízét. Nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szervírozzák.
Corretto
Caffé corretto = „feljavított” kávé, ugyanis az eszpresszóba valamilyen alkoholt öntenek (vagy csak melléteszik). Az alkohol leggyakrabban grappa vagy brandy, ezekből is a legjobb minőségűek.
Shakerato
Egy adag eszpresszót cukorral és jégkockával alaposan összeráznak és koktélpohárban szervírozzák. Különösen Olaszország déli részén kedvelik. Létezik egy olyan verziója is, mely szerint az eszpresszót hideg tejjel és cukorral rázzák össze. Kiöntve olyan, mint egy capuccino shake.
Franziskaner
Olyan, mint a mélange, de tejhab helyett tejszínhabbal.
Café creme, vagy Caffè crema
Ez az ital nagyjából 180-240 ml, az eszpresszóhoz képest durvábbra őrölt kávéból készül és hosszabb idő alatt folyik le. Leginkább Franciaországban, Svájcban, Skandináviában és Észak-Olaszországban kedvelik.
Mi ganodermás kávéból készítjük el az eszpresszónkat, a capuccino-t, vagy a Con panna-t ... , amely nemcsak finom, hanem még az egészségünkre is nagyon jó hatással van.
Kattints az alábbi linkre és tudj meg többet róla:
>> http://evoncafe.blogspot.hu/2016/08/egy-igazan-finom-jo-minosegu-es.html <<
Tekintsd meg kínálatunkat webáruházunkban az alábbi linken:
>> WEBÁRUHÁZ <<
Szép mosolygós napot!
„Ne gyorsan gazdagodjunk meg, hanem nagyon!”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése